Tunnelkas Klemmen

Published Apr 09, 21
10 min read

Tuin - Lidl-shop

Pro serre 1 tunnelkas - Kwekersvergelijk   Kas, Groen, PlantenTuinkas kopen bij Tuinkasspecialist.nl


- na te regenen met leidingwater. - laat op de dag te sproeien. - Het water boven het bassin versproeien en het ijzer zo te laten bezinken. - Een ontijzerings installatie.

Om een langer groeiseizoen te hebben en warmteminnende planten een betere plek te geven, wilden we graag een kas in de tuin. Al snel besloten we dat het een kas in de vorm van een dome (een halve bol) moest worden. Vanwege de natuurlijke vorm, de kleinere impact van de wind en vooral omdat ik het een cool ding vind. Build With Hubs levert ‘Geodesic dome kits’ waarmee je zelf aan de slag kunt. Van hen kreeg ik een set om te testen en dit blog te schrijven met mijn ervaringen. Zelf voegde ik hout, lijnolieverf, kasfolie en een hoop uurtjes werk toe.

Tuinkassen - Warentuin

Hier vertel ik hoe ik de kas zelf heb gebouwd en deel ik mijn tips voor als je zelf een geodome kas wilt bouwen. Het groeiseizoen in Nederland en België is niet zo lang. De meeste eenjarige planten kunnen pas eind mei buiten en rond september/oktober zit het er voor de meeste planten alweer op. Wil je langer uit eigen tuin eten, dan moet je dus met vaste planten werken (check, dat doen we in ons voedselbos) en kun je een kas nemen. Want daarin is het warmer en zijn planten beter beschermd tegen (nacht)vorst. Dat helpt vooral in maart/april en oktober/november om het seizoen langer te maken.

Ik vind het belangrijk dat een tuin er mooi uitziet. Natuurlijke vormen passen daarbij. Onze moestuin en kas staan aan de rand van ons voedselbos en ik vind zo’n hoekige glazen kas daar vreemd staan. Een halve bol is veel natuurlijker en is een vorm die in de natuur ook zou kunnen voorkomen. Maar de dome heeft nog een belangrijk voordeel ten opzichte van een rechthoekige glazen kas of een tunnelkas. Door de ronde vorm heeft de wind er minder vat op. Heb je een keer een storm die haaks om de rechte kant van je tunnelkas komt, dan kan de wind er niet makkelijk omheen en kan de kas stuk scheuren.

Best Verkochte Producten Van Kas-expert.nl

Tuin Poly Tunnel Kas Opvouwbare Planten Metalen Frame Protector  Corrosiebestendig Dak Panelen Folie Hothouse Land Cover Nieuwe Agrarische  kassen  - AliExpressAdvies voor het kopen van de juiste kas - Royal Well


Doordat de kas rond is, kun je een sleutelgat pad maken en vanuit het midden overal bij. Daardoor is de verhouding pad/kweekbed gunstig en gebruik je een kleiner deel van de oppervlakte voor het pad. Build With Hubs komt uit Engeland en is opgericht door Chris, Mike en David. Samen kwamen ze een aantal jaren geleden via Kickstarter met deze kits. Een Geodesic dome kit bevat de basis om zelf een dome te bouwen. In de kit vind je: 20 Zes-hoeks hubs 6 Vijf-hoek hubs 150 bol connectors 150 houtschroeven 26 slotringen 26 bouten 26 vleugelmoeren Een handig boekje met instructies voor de bouw en een lijstje met mogelijke maten voor de stokken Met zo’n kit kun je van alles bouwen.

Zoals een trellis voor klimplanten, een soort pergola om in te zitten, een speelplek voor kinderen, een dome voor in een theaterstuk op het podium, een frame om vogelnetten te spannen rond een moestuin, een kippenren, een soort rimboe-hut en dus ook een kas (tunnelkas folie). Je moet nog wel zelf de stokken toevoegen. En daarmee kun je zelf bepalen hoe groot je dome wordt (Tuinkas kopen). Gebruik je korte stokken, dan wordt je dome klein, gebruik je lange stokken, dan kun je een grote dome maken. Ze adviseren een diameter van tussen de 2 en 6 meter. Ik koos een diameter van 4 meter.

Hoe De Temperatuur Van Je Kas In De Hand Hebben? - Acd

En de kas wordt dan 2,25 meter hoog (2 meter plus de ‘voet’ van 25 centimeter) wat een mooie maat is om in te staan. Op de site vind je een stick length calculator. Ik kwam op 30 stokken van 1,005 meter en 35 stokken van 1,148 meter. Online kun je die kopen voor £129,- maar ze zijn in Nederland ook te koop in sommige tuinwinkels. Tunnelkas deur. Ik kwam hem bijvoorbeeld tegen in Groningen bij de Stadsakker. Een compleet bouwpakket is het niet, als je er een kas van wilt maken moet je nog wel een en ander zelf toevoegen. Ik kocht: paaltjes voor de voet planken voor de voet een zak cement een flinke doos schroefjes heel veel nietjes een rol kasfolie vier scharnieren Samen is dat duurder dan de kit, vooral de kasfolie is duur en je hebt ook best veel latjes nodig.

Hier zie je twee zes-hoeks hubs en twee vijf-hoeks hubs Zo’n kit is leuk om snel en eenvoudig een dome te maken. Als je een stapel hout op de juiste lengte kunt zagen, kun je in no-time een dome bouwen. Maar van je dome ook daadwerkelijk een groentekas te maken is wel even wat meer werk. Een vast stappenplan was er niet, dus moest ik zelf uitvogelen. Hier mijn stappenplan om zelf aan de slag te gaan. Hopelijk helpt het anderen. Je kunt allerlei materiaal gebruiken voor de stokken. Bamboe ziet er tof uit en kan geschikt zijn voor bijvoorbeeld een trellis/pergola. tunnelkas folie.

Tuinkas Kopen? Bestel Je Kweekkas Op Vidaxlnl

Maar kasfolie bevestigen op bamboe leek me lastig en bij dat ruwe kastanjehout ben ik bang dat de folie scheurt. Dus koos ik vuren panlatten van 30 bij 20 millimeter. Neem je bredere stokken, dan moet je de puntjes versmallen, omdat de stokken anders tegen elkaar aan komen bij de hub. Met 30 mm had ik dat probleem niet. Vuren is eigenlijk niet geschikt voor buiten, maar ik hoop dat op te lossen door ze te behandelen met lijnzaadolie. Reguliere verf bevat allerlei stoffen die ik niet in mijn moestuin (en dus mijn eten) wil hebben. Lijnzaadolie is 100% natuurlijk en trekt diep in het hout.

(Zie ook mijn blog over het gebruik van lijnzaadolie.) De stokken op maat zagen ging makkelijk en snel met een afkortzaag. Even de randjes mooi maken met een schuurpapiertje en je hebt in een handomdraai een stapel van 30 korte en 35 lange stokken. Vervolgens heb ik alle latjes van boven en voorgeboord met een klein boortje en vervolgens de 150 bol-connectors vastgeschroefd. 30 korte en 35 lange stokken inclusief de bal-connectors. Omdat ik in de winter begon met de bouw van de kas (ik wilde immers in de lente plantjes zaaien/planten) heb ik de lijnolie in de onverwarmde schuur gedaan.

Professionele Tunnelkassen - Vinden

Ik verwarm de olie vaak in een jampot in de oven op 65 graden (tunnelkas folie). Daarmee ging ik naar de schuur en kon ik steeds een stuk of 10 stokken verven voordat de olie weer te koud was en ik weer naar de oven moest. Maar uiteindelijk is dat gelukt. Met koud weer duurt het zeker een week voor de olie goed is ingestoken en je het hout verder kunt verwerken. Lijnzaadolie fabriekje in de schuur Het in elkaar klikken van de dome was kinderspel. Je begint in het midden en klikt steeds de stokken met de bol-connectors in de hubs.

Het is wel handig om dat met twee mensen te doen. Wij waren in ongeveer 3 kwartier klaar. En toen stond de basis van onze dome-kas er! Op de foto’s hieronder zie je Cecile aan het werk. Cecile klikt de stokken van de bovenkant van de kas in de hubs. Een van onze kippen komt kijken hoe we de tweede rij stokken vastmaken aan het dak van de kas. De onderste rij stokken zit er al aan. Klik-klik-klik-klaar! De volgende stap was de bevestiging. Ik wil werken met verhoogde moestuinbedden in de kas en de kas moet natuurlijk wel goed vast zitten.

Best Verkochte Producten Van Kas-expert.nl

Dat was wel even puzzelen. Ik heb eerst de dome mooi neergezet. Toen bij elke hub die de grond raakt (10 stuks) een satéprikker in de grond gestoken. En toen hebben we de dome er uit getild en verderop gezet. Daarna heb ik met een grondboor 10 gaten gemaakt en daar de palen in geslagen. Steeds even met een waterpas tussendoor meten of de palen mooi even hoog komen. Maar toen we de dome terug plaatsten op de paaltjes kwam ik toch niet goed uit. In onze zandgrond zitten soms keien waardoor een paaltje soms wat scheef de grond in gaat.

Uiteindelijk is dat na wat duw-, trek- en correctiewerk gelukt en heb ik de onderste hubs allemaal gekanteld in de paaltjes kunnen schroeven. Met hulp van pallets als steun kreeg ik de dome op de paaltjes en heb ik hem snel vastgeschroefd. Om de grond van de verhoogde bedden binnen te houden, heb ik planken rond de paaltjes gemaakt. Ik koos Nederlands douglas hout omdat dat van dichtbij komt en lang meegaat. Ik behandelde het met blanke/ruwe lijnolie. Dat werkt een stuk lekkerder dan de gekleurde lijnolie trouwens en trekt sneller in en kun je zo van je handen wassen als je wat morst.

Welke Tuinkas Moet Ik Kopen? Lees Het In Onze Koopgids! - Fonq

Je Eigen Kas Bouwen: In 8 Stappen Naar Een Langer MoestuinseizoenTuinkas kopen? 200+ Tuinkassen Koopjetuinkas.nl


Die houdt straks de aarde/compost binnen waarin we gaan telen. In de kas wilde ik een pad in de vorm van een sleutelgat. In een ronde kas is dat de meest efficiënte vorm om met zo min mogelijk oppervlakte pad overal goed bij te kunnen. Ik wilde dat ook van hout maken, maar kon geen slimme manier bedenken om dat te doen. Gelukkig kun je op marktplaats overal een gratis partijtje steentjes halen. En daarmee metselde ik een muurtje in de vorm die ik wilde. Het was heet in april toen ik aan het metselen was. De kleden hielden het muurtje wat in de schaduw zodat de cement niet té snel droogde.

En daar precies tegenover heb ik één driehoek gekozen waar straks het raam moet komen. Daarover later meer. In alle latjes heb ik vervolgens drie gaatjes geboord. Een in het midden en een ongeveer 10 centimeter van de beide uiteinden. Die gaatjes hebben we straks nodig bij stap 11. Als kasfolie koos ik gewapende kassenfolie op rol van 1,5x50mtr (235 gr/m2 / groen) voor € 103,50. Dat is uv-bestendig waardoor het langer meegaat dan gewoon plastic voor op een kas en heeft wapening waardoor het minder snel stuk gaat. Een nadeel is de maat. Dat spul wordt op flinke rollen verkocht en met zo’n iglo van driehoeken kom je natuurlijk raar uit.

Green Rocket Tunnelkas - Kwekersvergelijk - Staal - Pinterest

Folie ongeveer goed leggen en in een hoek vastnieten. Vervolgens per driehoek recht trekken en rondom met een heleboel nietjes vastzetten. En daarna met een schaar er langs om de randen mooi af te knippen zodat ze niet uitsteken. Zo had ik in twee stroken de bovenste 6 driehoeken van kasfolie voorzien. De bovenste laag kasfolie zit er op. Hier zie je hoe ik het bij de hubs zelf wat langer heb gelaten zodat de volgende laag de eerste overlapt tegen wind en regen. Vervolgens heb ik de tweede baan gedaan. Daar kon ik vaak 3 a 4 driehoeken in een baan kasfolie krijgen.

Daar lukte het me om rond te gaan en zo 7 of 8 driehoeken per keer te bekleden met plastic kasfolie. Ik heb van boven naar onder gewerkt om een praktische reden: Zo kon ik mijn trap in de kas zetten en door een driehoek in de tweede baan de eerste (de bovenkant) vastzetten. Zou je andersom werken, dan kom je volgens mij niet meer bovenaan zonder een hoogwerker te moeten huren. Mijn methode heeft wel een nadeel. Doordat het folie van de tweede baan op de eerste is geniet, kan er een beetje regenwater van het dak tussen de beide lagen folie door komen en zo de kas in regenen.

Tunnelkas/serre Kwalitatieve Verschillen? - Outdoor Vragen ...

Op zich is het geen probleem dat er wat regenwater in de kas komt. Dat scheelt me weer water geven. Maar die regen komt wel op een paar specifieke plekken naar beneden waar ik dus geen teer plantje direct onder moet zetten. Om de kasfolie extra te beschermen, voor extra stevigheid en voor een mooie afwerking heb ik een tweede set latjes gemaakt. Dat gaat hetzelfde als bij stap 2, maar dan zonder de connectors. En ik heb de latjes allemaal aan beide kanten schuin afgezaagd zodat het geheel er straks wat ronder uitziet. Vervolgens hebben we samen de afwerklatjes vastgeschroefd.

Navigation

Home

Latest Posts

Damesmode Amersfoort

Published Aug 25, 21
6 min read

Tunnelkas Klemmen

Published Apr 09, 21
10 min read